SAVJETI

Koje ljepilo za parket odabrati?

LJEPILA ZA PARKET

Koje vrste postoje?

Za koji parket koje ljepilo?

Koji je sastav ljepila?

Kontaktirajte autora Edin Krdžalić

Koje ljepilo za parket odabrati?

Kako se parketi danas jako razlikuju međusobno, najčešće prema odabiru materijala i pripremi, teško je savjetovati i preporučiti neku određenu vrstu ljepila.

Na primjer višeslojni gotovi parket traži drugačiju vrstu ljepila od brodskog poda. Investitor mora uzeti u obzir ne samo vrstu podloge na koju se parket polaže, već i materijal nosivog sloja parketne podne obloge. On može biti netretiran ili lakiran, što opet ima utjecaja na sposobnost apsorpcije ljepila. Lakirani parket ne upija ljepilo tako brzo te se zato obrađuje nešto duže. Upravo u takvim slučajevima treba jako voditi računa o odgovarajućem ljepilu, u protivnom parket ne prianja trajno na podlogu.

Ljepila za parket razlikujemo između disperzivnih ljepila, ljepila na bazi otapala i ljepila na bazi reakcijskih smola. To su trenutno najzastupljenija ljepila na tržištu u području parketa, osim naravno još nekih vrsta ljepila, primjerice za restauriranje povijesnih parketnih podova, gdje se koriste specijalne vrste ljepila.

Disperzivna ljepila su ljepila bazirana na vodi, imaju ogromnu prednost što su bez mirisa i emisije štetnih supstanci. Spoj lijepljenjem kod ovih ljepila vrši se tako što voda isparava u okolinu, te započinje proces učvršćivanja. Disperzivno ljepilo je pogodno za lijepljenje parketa neosjetljivih na bubrenje i bez naprezanja, jer kod ostalih vrsta parketa bi uslijed isparavanja vode parket nabubrio, te bi tako svojstva lijepljenja bila značajno umanjena. Zato se disperzivno ljepilo, koje je najprihvatljivije za ljudsko zdravlje i cjenovno vrlo povoljno, ne može koristiti za lijepljenje svih parketnih vrsta.
Međutim ljepila na bazi otapala, ili kako ih neki zovu ljepila na bazi umjetnih smola, pogodna su zbog svojih dobrih karakteristika lijepljenja za sve vrste parketnih podnih obloga. Tu svojstva podloge, materijali, karakteristike parketa igraju drugorazrednu ulogu, tako da su ta ljepila efikasna. Nedostatak ovakvih univerzalnih ljepila predstavljaju potencijalni zdravstveni problemi, koje sobom nosi lijepljenje ljepilima na bazi otapala: već za vrijeme obrade je izloženost otrovnim parama velika, a učvršćivanje ljepila se odvija isparavanjem otapala. Naročito je opasno ako se ljepilo ne koristi ispravno, jer dugo nakon učvršćivanja ljepila evidentno je isparavanje otapala u okolinu.

Upravo su iz zdravstvenih razloga ljepila na bazi otapala zabranjena za korištenje.

Nasuprot tome se preporučuju ljepila na bazi reakcijskih smola (poliuretanska ljepila), jer ne samo što se pomoću njih realizira čvrst spoj, već imaju vrlo niske vrijednosti emisije štetnih tvari. Obično se prodaju kao jedno- ili dvokomponentno ljepilo, te je kao i ljepilo sa sadržajem otapala pogodno za sve vrste podloga i parketa. Budući da se tu radi o proizvodu bez vode, uprava su ljepila na bazi reakcijskih smola pogodna za lijepljenje parketa osjetljivih na vlagu. Ljepila na bazi reakcijskih smola učvršćuju veoma brzo hemijskom reakcijom veziva i vlage iz okoline, što zahtijeva vrlo brzo polaganje parketa.

Slično vrijedi za hibridna ljepila, koja će upravo zbog zabrane ljepila na bazi otapala, dobivati sve veći značaj. I ova ljepila su bez vode i učvršćuju se neutralno. Pogodna su i za komplicirane prostore, za niske temperature. Hibridna ljepila su ispravan odabir za gotovo sve vrste parketa, iako još uvijek nedostaju parametri dugovječnosti kod egzotičnih vrsta parketa i određenih načina tretiranja drveta.